HUDVÅRD MED SYROR

Antioxidant Cleansing Balm | Indy Beauty

AHA-SYRA

AHA är kanske den mest kända gruppen syror och de jobbar på hudytan genom att hjälpa huden att göra sig av med döda hudceller, jämna ut hudtonen och genom sin fuktighetsbevarande egenskap plumpa huden och minska intrycket av linjer och rynkor. AHA är den syra som framförallt associeras med det där berömda glowet.

Om vi nördar ner oss ytterligare i denna grupp så består den av olika syror: 

Glykolsyra (Glycolic acid): Minst molekylstorlek av AHA-syrorna vilket betyder att den penetrerar huden snabbare och bättre samt är den mest effektiva av AHA-syrorna på hudstruktur, rynkor och pigmenteringar, men också den som riskerar att irritera flest.  

Mjölksyra (Lactic acid). Mjölksyra är också kraftfull men inte lika vass som glykolsyran. För en torr och mogen hud så är mjölksyran extra lämplig då den även hjälper till att binda fukt i huden. 

Mandelsyra (Mandelic acid): Mandelsyran har större molekyler än sina storebröder glykol och mjölksyra. Den tränger därmed långsammare ner i huden och minskar risken för irritation. För melaninrik hud är mandelsyran att föredra då höga halter AHA-syra riskerar att ge upphov till irritation och därmed hyperpigmenteringar som resultat.

Även känslig hud som reagerar på AHA kan pröva sig fram med den mildare mandelsyran. 

Andra AHA-syror som förekommer i hudvårdssammanhang är citronsyra (Citric acid), äppelsyra (Malic Acid) och vinsyra (Tartaric acid). Av dessa är särskilt äppelsyran bra för den känsligare huden på grund av sin större molekylstorlek. 

För vilka hudtyper och hudtillstånd är AHAextra bra? 

Hudtyper: Mogen hud, Torr hud, Blandad hud 

Hudtillstånd: Linjer och rynkor, Ojämn hudton, Pigmenteringar, Yttorrhet och Akne 

Användning och resultat 

Vi rekommenderar att börja med produkter med en lägre koncentration av AHA-syror och gradvis öka användningen utifrån hudens tålighet. En bra nivå att starta på är 3-5% AHA och att vänja in produkten succesivt.

Kom ihåg att din hud är unik och resultaten av AHA kan variera från person till person beroende på hudtyp, hälsotillstånd, hur hög halt av AHA och hur ofta man använder den. Generellt brukar man säga att synliga resultat av AHA uppnås efter 4-6 veckors användning. 

Oavsett val av AHA-syra är det viktigt att använda en hög SPF-solkräm när man använder produkter med AHA-syror eftersom huden kan bli känsligare för solskador. 

AHA rekommenderas inte under graviditet och amning.

Intense Bakuchiol Hydrating Face Cream | Indy Beauty

BHA-SYRA

BHA inom hudvård består av salicylsyra och finns naturligt i Pilträdsextrat. Liksom AHA hjälper BHA till att öka hudens cellförnyelse vilket bidrar till att minska synligheten av linjer, rynkor och solskador. Medan AHA enbart behandlar hudens yta tränger den fettlösliga BHA-syran längre ner i porerna för att lösa upp sebum och tilltäppta porer. BHA-syran verkar också antiinflammatoriskt vilket i kombination med dess effekt på porerna gör den idealisk för en fetare, acnebenägen hud.

Även rosacea och känsligare hudtyper får ofta fina resultat med BHA-syra. 

Hudtyper: Mogen hud, fet hud, blandad hud och känslig hud 

Hudtillstånd: Pigmenteringar, ojämn hudstruktur, förstorade porer, pormaskar, finnar och akne

Användning och resultat 

Precis som AHA bör BHA vänjas in i huden för att minska risk för irritation. Starta med att applicera din BHA-produkt 1-2 gånger i veckan med några dagars mellanrum och arbeta sedan tillsammans med huden för att nå en bra nivå.

I Sverige tillåts BHA i koncentrationer upp till 2% för hudvård.

Det fina med BHA är att du märker resultat på huden direkt, men tydlig effekt brukar man se efter 4-6 veckor. 

BHA-syra ökar inte risken för solskador. 

BHA bör inte användas under graviditet och amning enligt nya direktiv. 

Bonustips för BHA: 

  • Motverkar Keratosis pilaris (KP)  
  • Balanserar sebum i hårbotten och motverkar fet hårbotten 
  • Effektiv mot svettdoft och inåtväxta hårstrån 
Indy Beauty Gentle Exfoliating Toner 3% PHA | Indy Beauty

PHA-SYRA

PHA har större molekyler än både BHA och AHA och passar därför den med känslig hud eftersom den inte tränger in lika snabbt eller lika långt ner i huden.

Istället för att orsaka rodnad och irritation, hjälper PHA-syra till att lugna och återfukta huden.

PHA innehåller också antioxidanter som skyddar huden från förtidigt åldrande.

I ingredienslistan återfinnas PHA-syran som gluconolactone eller lactobionic acid. 

Passar alla hudtyper, särskilt känslig hud.

Hudtillstånd: Eksem och yttorrhet 

SKILLNADEN MELLAN HUDTYP OCH HUDTILLSTÅND 

Torr hud och yttorrhet är två olika tillstånd som kan uppstå inom hudvård, och det är viktigt att förstå skillnaden mellan dem för att kunna välja rätt produkter och behandlingar. 

  • Torr hud är ett hudtillstånd där huden har en tendens att vara torr och stram även när den inte är utsatt för yttre påfrestningar. Detta kan bero på faktorer som ålder, genetik eller en naturlig brist på oljeproduktion i huden.

Torr hud kan också vara känslig och lätt bli irriterad av vissa hudvårdsprodukter eller klimatförhållanden. 

  • Yttorrhet å andra sidan är ett tillfälligt tillstånd som uppstår när huden förlorar för mycket fukt. Detta kan bero på yttre påfrestningar som kallt väder, torr luft, överdriven exponering för solen eller att man använder hudvårdsprodukter som är för starka eller uttorkande för huden.

Yttorrhet kan göra att huden känns stram, irriterad och ömtålig. 

Skillnaden mellan torr hud och yttorrhet:

  • Torr hud är ett kroniskt tillstånd som kan bero på flera faktorer.
  • Yttorrhet är ett tillfälligt tillstånd som uppstår på grund av yttre påfrestningar. 

Behandlingen för torr hud och yttorrhet kan variera beroende på tillståndet och dess orsak.

För torr hud är det viktigt att använda fuktgivande produkter regelbundet för att återfukta huden och förhindra att den blir irriterad.

För yttorrhet är det också viktigt att använda återfuktande produkter, men det kan också vara nödvändigt att undvika vissa uttorkande faktorer såsom starka tvålar eller kall luft. 

VARFÖR ANVÄNDA ÖGONKRÄM?

Huden runt ögonen är tunn och extra känslig, därför syns både trötthet och ålderstecken tydligare där än i resten av ansiktet.

En ögonkräm eller ett serum särskilt utvecklat för att återfukta och stärka huden under ögonen är därför ett bra komplement till din övriga hudvårdsrutin.

Ögonkrämer kan också hjälpa till att reducera svullnad och mörka ringar under ögonen, vilket kan orsakas av trötthet, stress eller dålig sömn. Genom att regelbundet använda en ögonkräm kan du ge ögonområdet den extra fukt och näring som det behöver och minska uppkomsten av torrhet och fina linjer.

  • Tänk på att applicera produkten med lätta, klappande rörelser med fingertopparna för att undvika att dra i den känsliga huden.