MAKING BEAUTY
FEEL GOOD

Hudvård

Vanligtvis behövs en ganska liten mängd, som en enkrona ungefär. Om produkten löddrar bra ska det räcka för att rengöra hela kroppen. 

En bra kroppslotion ska vara återfuktande och mjukgörande för huden. Den ska appliceras på fuktig hud direkt efter duschen och absorberas snabbt. 

Hudvårdsprodukter ska alltid förvaras mörkt, torrt och svalt. Undvik direkt värme eller direkt ljus. 

En hudvårdsprodukt har blivit gammal när den ändrar färg, separeras, härsknar eller luktar illa. Kolla alltid efter datum på förpackningen. 

Jag gillar att beskriva huden som en vindruva. En mogen vindruva är vattenfylld, rund och ytan är slät och fin. När druvan inte längre får vatten eller näring skrumpnar den och bli skrynklig. Samma sak händer med vår hud. Vår hud utsätts dagligen för yttre påfrestningar av olika slag, som torkar ut huden. Mycket tid framför datorn, torr inomhusluft, kyla, vind eller svettningar från onormal värme, är alla faktorer som kan rubba hudens naturliga fuktbalans. Vid daglig rengöring av ansikte och kropp avlägsnas inte bara smink, fett och orenheter, utan även en del av hudens egna fetter. Vi behöver därför använda återfuktande hudvårdsprodukter för att återställa balansen i huden. 

Huden i dekolletaget är känslig, speciellt för pigmentering och påverkan från solen. Det är därför viktigt att behandla huden i dekolletaget precis som du behandlar den känsliga huden i ansiktet, genom att rengöra morgon och kväll samt använda toner och kräm. 

När man tränar reparerar och återhämtar sig huden snabbare och du får bättre blodcirkulation i huden. 

Det finns flera anledningar till att man får finnar. Några av de vanligaste är hormonförändringar, pubertet, att huden inte rengörs tillräckligt ofta, samt onyttig mat. Till exempel kan socker och mjölkprodukter orsaka finnar. 

INGREDIENSER

Huden kan svara med en allergisk reaktion på parfym. 

Alkohol är uttorkande för huden, vilket är extra dåligt då du har finnar eller akne. Använd istället kokosolja, sheasmör eller andra naturliga ingredienser som är antibakteriella. 

Hyaluronsyra är jättebra för att binda och bevara fukt och finns i olika molekylformer. Stormolekylär hyaluronsyra fyller ut linjer och bevarar fukt på översta hudlagret. Den kan inte penetrera huden. Sodium Hyaluronate, som finns i Indy Beautys produkter, har mindre molekylstorlek så att den enkelt penetrerar huden och återfuktar på ett djupare plan. Den ökar även hudens smidighet och hjälper att bygga upp nivåer av kollagen, vilket ökar hudens elasticitet. 

Salicylsyra är en BHA-syra (Beta Hydroxy Acid). Salicylsyran, som är besläktad med acetylsalicylsyra fungerar antibakteriellt samt har anti-inflammatoriska egenskaper. Den är fettlöslig och rengör därför effektivt porerna som innehåller talg, samt exfolierar bort de döda hudcellerna. På grund av sina egenskaper passar den bra att använda på fet hud med öppna och slutna pormaskar och även hud med finnar och kvisslor. När man använder salicylsyra på huden ökar hudens ljuskänslighet. Därför är det viktigt att ha bra solskyddsfaktor i form av kläder och solkrämer. BHA-syror är mildare än vattenlösliga AHA-syror, vilka har mindre molekyler och snabbare penetrerar huden. 

Aktivt kol är utrensande, tar bort orenheter och frigör huden från toxiner. Det har även avgiftande egenskaper och kan därför ses som en form av detox för huden. Aktivt kol passar bra för hud med acne och oren hud, men även för glåmig hud som behöver lyster. 

Leror är kända för att kunna dra ut orenheter som ligger djupt i huden. Det är även porsammandragande och ökar hudens blodcirkulation. Resultatet är en ren hud full av lyster. 

Extrakt från näckros har en återfuktande, uppfräschande och sammandragande effekt på huden. Det har även lugnande och antioxidativa egenskaper. 

Extrakt från vit pion skyddar huden samt ger lyster och en jämn hudton. Det har även lugnande och antioxidativa egenskaper. 

Vitamin E skyddar huden, gör huden slät, förbättrar huden förmåga att binda vatten och förhindrar oxidationsprocesser. 

Vitamin C är en byggsten för kollagen i huden. Den ger spänst åt huden och bindväven samt påskyndar sårläkning. Vitamin C skyddar även cellerna mot bestående skador från sol, bilavgaser och cigarettrök. Vitamin C kompletterar därmed det skydd som vitamin A ger mot fria radikaler. 

Antioxidanternas främsta uppgift är att motverka fria radikaler, vilka bryter ned huden. Antioxidanter skyddar huden mot oxidativ stress, skyddar hudens kollagen och minskar hudens nedbrytning av elastin. Vi behöver därför antioxidanter, både i form av hudvård och kost. 

Havreolja är full med antioxidanter och har en återfuktande effekt på huden. Den är läkande, stärkande och lugnande för huden och passar utmärkt till torr och känslig hud. Havreolja bidrar till att skydda och bygga upp huden och är därmed effektiv mot hudproblem som till exempel rosacea och eksem. Den stimulerar även hudens kollagenproduktion. 

När du väljer rengöringsmousse är det viktigt att skummet inte är för rinnigt eller tjockt, att den löddrar och är lätt att tvätta bort. Efteråt ska huden kännas mjuk och skön och inte stram.

En nattkräm ska vara fetare och innehålla mer aktiva ämnen än en dagkräm. Det är viktigt att den verkar reparerande och återfuktande under natten.

Dagkrämen ska vara lättare än nattkrämen, men fortfarande återfuktande. Den ska gå in snabbare i huden och inte lämna huden glansig, så att den verkar som en bra bas till smink.

En toner får aldrig innehålla alkohol. Gör den det torkar den ut huden. Indy Beautys Refreshing Water Lily Facial Toner är alkoholfri.

En rengörande mask bör användas max 1-2 gånger i veckan.

Det räcker ofta att använda en fuktmask 1-2 gånger i veckan, men vid behov kan det även användas oftare.

En fuktmask ska innehålla mjukgörande, återfuktande och lugnande egenskaper. Det är bra om den även kan användas som en nattmask när huden behöver extra mycket fukt.

En mekanisk peeling är perfekt för att öka cirkulationen och bli av med gamla hudceller. Tänk bara på att välja en peeling med små korn, som inte river huden. Dessutom ska kornen vara i ett material som löses upp i kontakt med vatten, inte plast eller silikon. Dock ska man undvika att använda mekanisk peeling om man har rosacea, eksem eller aktiv acne. Det kan irritera känslig hud eller riva upp infekterade finnar och sprida bakterier på huden.

En rengörande mask ska verka djuprengörande på huden på ett skonsamt sätt, för att undvika uttorkning. Det är därför bra om den även innehåller återfuktande ingredienser.

Serum innehåller ofta mindre molekyler som kan penetrera djupare i huden. Det innehåller också mer koncentrerade ingredienser som ger en extra boost till huden.

Ett serum ska användas innan dag- eller nattkräm för att uppnå bästa resultat. Serum och kräm kan användas separat, men fungerar bäst tillsammans. Serum är väldigt exklusivt och ska användas sparsamt, så det räcker att dutta serumet på huden.

En dagkräm ska skydda huden mot yttre påfrestningar som huden utsätts för under dagen, medan nattkräm ska reparera huden och ge näring under natten när huden vilar.

Tonerns viktigaste funktion är att återfukta huden. När vi tillför fukt på huden kan produkterna som ska användas i nästa steg i hudvårdsrutinen lättare absorberas av huden. Tonern säkerställer också att inget smink finns kvar på huden, då den tar bort överbliven smuts som inte försvann under rengöringen. En toner kan också användas för att snabbt fräscha upp huden efter en lång dag, antingen vid applicering med bomullstuss eller med ett spraymunstycke.

Ögonkrämen ska vara oparfymerad och lätt. Det är även bra om den har svalkande egenskaper för att hjälpa blodcirkulationen och dämpa påsar under ögon.

Huden runt ögonen är ofta tunn och känslig. Då krävs extra vård med ingredienser som är speciellt anpassade för ögonområdet. En ögonkräm kan även hjälpa till att förebygga fina linjer samt minska påsar och mörka ringar under ögonen.

 

Ett läppglans ska vara vårdande och mjukgörande för läpparna, samtidigt som det ger massor av glans som varar länge. Ska kunna appliceras för sig själv eller över läppstift.

Vanligtvis behövs en ganska liten mängd, som en enkrona ungefär. Om produkten löddrar bra ska det räcka för att rengöra hela kroppen.

En bra kroppslotion ska vara återfuktande och mjukgörande för huden. Den ska appliceras på fuktig hud direkt efter duschen och absorberas snabbt.

En bra handkräm är mjukgörande och absorberas snabbt in i huden efter applicering. Ibland krävs en extra intensivt vårdande handkräm. I de fallen bör det ta längre tid för handkrämen att sjunka in för att vårda de extra torra partierna.

Solskyddsfaktor kan användas som del av en annan produkt, som hudkräm och smink, eller separat. Jag använder helst en separat solskyddsfaktor och då är det viktigt att solskyddet är det sista lagret som appliceras på din hud. Jag föredrar att lägga näring och fukt närmast huden och sedan applicera solskyddet över.

Det finns två olika typer av solskyddskrämer; fysikaliska (naturliga filter) och kemikaliska (syntetiska filter). Fysikaliska solskyddskrämer är en form av mineraler som till exempel Titandioxid och Zink. De lägger sig som ett täckande skydd på huden och reflekterar bort UV-strålningar. Den typ av solskydd är skonsam för huden och passar perfekt för barn. Kemikaliska solskyddskrämer absorberas istället i huden och bearbetar UV-strålning genom en kemisk reaktion för att oskadliggöra UV-strålarna. Barn under 3 år bör inte smörjas med kemikaliska solskydd och den typen av skydd är även skadlig för miljön. Kolla alltid upp vilken typ av solskydd som används i din kräm.

Hudvårdsprodukter ska alltid förvaras mörkt, torrt och svalt. Undvik direkt värme eller direkt ljus.

En hudvårdsprodukt har blivit gammal när den ändrar färg, separeras, härsknar eller luktar illa. Kolla alltid efter datum på förpackningen.

För att skydda huden mot föroreningar bör man boosta huden med antioxidanter både från insidan och utsidan. Använd hudvårdsprodukter berikade med antioxidanter och ät mycket frukt och grönsaker. Tänk även på att alltid använda solskyddsprodukter eller solskydd genom hatt och kläder.

Solen är både vår vän och vår fiende. I små doser stimulerar den vår kropp och själ, men missbrukar du solen kan huden åldras i förtid och du riskerar att få både pigmentfläckar och hudcancer. Bästa tipset är att njuta av solen på det säkra sättet. När du ska vistas i solen under våren eller på solsemestern ska du alltid introducera solen i små doser. Det är viktigt att du sakta bygger upp ditt egna pigment som också skyddar din hud. UV-ljus ökar produktionen av melanin, det bruna pigmentet i huden, som blir ett naturligt försvar för huden. Tänk på att alltid använda solskyddsfaktor på de kroppsdelar som utsätts för sol, inte minst på den känsliga huden i ansikte, hals, dekolletage och nacke. Täck även huden med kläder, skydda huvudet med en hatt och skydda ögonen med solglasögon. Kom ihåg att ljusa färger absorberar mindre värme och blir ett säkrare solskydd än mörka färger.

Jag gillar att beskriva huden som en vindruva. En mogen vindruva är vattenfylld, rund och ytan är slät och fin. När druvan inte längre får vatten eller näring skrumpnar den och bli skrynklig. Samma sak händer med vår hud. Vår hud utsätts dagligen för yttre påfrestningar av olika slag, som torkar ut huden. Mycket tid framför datorn, torr inomhusluft, kyla, vind eller svettningar från onormal värme, är alla faktorer som kan rubba hudens naturliga fuktbalans. Vid daglig rengöring av ansikte och kropp avlägsnas inte bara smink, fett och orenheter, utan även en del av hudens egna fetter. Vi behöver därför använda återfuktande hudvårdsprodukter för att återställa balansen i huden och även komplettera med bra kost och mycket vatten.

Huden i dekolletaget är känslig, speciellt för pigmentering och påverkan från solen. Det är därför viktigt att behandla huden i dekolletaget precis som du behandlar den känsliga huden i ansiktet, genom att rengöra morgon och kväll samt använda toner och kräm.

När man tränar reparerar och återhämtar sig huden snabbare och du får bättre blodcirkulation i huden.

Jag rekommenderar att dricka ca 2 liter vatten om dagen. Det går inte att dricka allt vatten på en gång, utan du ska dricka små klunkar under dagen.

Det finns flera anledningar till att man får finnar. Några av de vanligaste är hormonförändringar, pubertet, att huden inte rengörs tillräckligt ofta, samt onyttig mat. Till exempel kan socker och mjölkprodukter orsaka finnar.

Fuktbevarande kokosolja är rik på fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den är antibakteriell, svampdödande, har en läkande effekt på huden samt minskar hudklåda vid eksem, psoriasis eller akne. Huden blir len och mjuk.

Kokosolja finns i Indy Beautys läppglans och handkrämer.

Extrakt från näckros har en återfuktande, uppfräschande och sammandragande effekt på huden. Det har även lugnande och antioxidativa egenskaper.

Extrakt från vit pion skyddar huden samt ger lyster och en jämn hudton. Det har även lugnande och antioxidativa egenskaper.

Vitamin E skyddar huden, gör huden slät, förbättrar huden förmåga att binda vatten och förhindrar oxidationsprocesser.

Vitamin C är en byggsten för kollagen i huden. Den ger spänst åt huden och bindväven samt påskyndar sårläkning. Vitamin C skyddar även cellerna mot bestående skador från sol, bilavgaser och cigarettrök. Vitamin C kompletterar därmed det skydd som vitamin A ger mot fria radikaler.

Antioxidanternas främsta uppgift är att motverka fria radikaler, vilka bryter ned huden. Antioxidanter skyddar huden mot oxidativ stress, skyddar hudens kollegen och minskar hudens elastannedbrytning. Vi behöver därför antioxidanter, både i form av hudvård och kost.

Havreolja är full med antioxidanter och har en återfuktande effekt på huden. Den är läkande, stärkande och lugnande för huden och passar utmärkt till torr och känslig hud. Havreolja bidrar till att skydda och bygga upp huden och är därmed effektiv mot hudproblem som till exempel rosacea och eksem. Den stimulerar även hudens kollagenproduktion.

Havreolja finns i Indy Beautys The Moisturising Bomb Facial Mask och Firming Eye Cream.

Huden kan svara med en allergisk reaktion på parfym.

Alkohol är uttorkande för huden, vilket är extra dåligt då du har finnar eller akne. Använd istället kokosolja, sheabutter eller andra naturliga ingredienser som är antibakteriella.

Hyaluronsyra är jättebra för att binda och bevara fukt och finns i olika molekylformer. Stormolekylär hyaluronsyra fyller ut linjer och bevarar fukt på översta hudlagret. Den kan inte penetrera huden. Sodium Hyaluronate, som finns i Indy Beautys produkter, har mindre molekylstorlek så att den enkelt penetrerar huden och återfuktar på ett djupare plan. Den ökar även hudens smidighet och hjälper att bygga upp nivåer av kollagen, vilket ökar hudens elasticitet.

Hyaluronsyra finns i Indy Beautys Clear Moisturising Day CreamMoisturising Elixir Serum och Firming Eye Cream.

Salicylsyra är en BHA-syra (Beta Hydroxy Acid). Salicylsyran, som är besläktad med acetylsalicylsyra fungerar antibakteriellt samt har anti-inflammatoriska egenskaper. Den är fettlöslig och rengör därför effektivt porerna som innehåller talg, samt exfolierar bort de döda hudcellerna. På grund av sina egenskaper passar den bra att använda på fet hud med öppna och slutna pormaskar och även hud med finnar och kvisslor. När man använder salicylsyra på huden ökar hudens ljuskänslighet. Därför är det viktigt att ha bra solskyddsfaktor i form av kläder och solkrämer. BHA-syror är mildare än vattenlösliga AHA-syror, vilka har mindre molekyler och snabbare penetrerar huden.

Salicylsyra finns i Indy Beautys Clear Skin Mud Boosting Facial Mask och Intense Moisturising Night Cream.

Aktivt kol (i det här fallet charcoal powder) är utrensande, tar bort orenheter och frigör huden från toxiner. Det har även avgiftande egenskaper och kan därför ses som en form av detox för huden. Aktivt kol passar bra för hud med acne och oren hud, men även för glåmig hud som behöver lyster.

Aktivt kol finns i Indy Beautys Clear Skin Mud Boosting Facial Mask.

Leror är kända för att kunna dra ut orenheter som ligger djupt i huden. Det är även porsammandragande och ökar hudens blodcirkulation. Resultatet är en ren hud full av lyster.

Djuprengörande leror finns i Indy Beautys Clear Skin Mud Boosting Facial Mask.

Rapsolja är rikt på vitamin E och K. Den mjukgörande rapsoljan ger huden näring och jobbar mot hudproblem som rynkor, fina linjer, acne och hudfläckar. Den lindrar även irritation i huden och brukar användas som bas i många hudkrämer, då den ger huden smidighet och lyster.

Rapsolja finns i Indy Beautys Moisturising Facial Oil och i The Velvety Hand Cream Apricot/Vanilla.