Sminktips

Indy Beautys egna Makeup Artist Anaya Sylwander har svarat på några av de vanligaste sminkfrågorna. Har du någon annan fråga som inte står med, tveka inte att kontakta oss.

Anaya Sylwander

Anaya Sylwander är Makeup Artist och Stylist med över 12 års erfarenhet inom film, mode och reklambranschen. Hon har under dessa år jobbat med allt från långfilm, TV, reklam, modeplåtningar, visningar och musikvideos. 

Läs mer om Anaya

Sminktips

Indy Beautys egna Makeup Artist Anaya Sylwander har svarat på några av de vanligaste sminkfrågorna. Har du någon annan fråga som inte står med, tveka inte att kontakta oss.

Anaya Sylwander

Anaya Sylwander är Makeup Artist och Stylist med över 12 års erfarenhet inom film, mode och reklambranschen. Hon har under dessa år jobbat med allt från långfilm, TV, reklam, modeplåtningar, visningar och musikvideos. 

Läs mer om Anaya

Bas

Slätar ut och fyller porer och rynkor för att makeupen ska få en slätare yta att fästa sig på och hjälper sminket att hålla mycket längre.

I hela ansiktet. Bra att även tänka på att även smörja primern på ögonlocken så att ögonmakeupen också får en bra bas och håller längre under dagen.

Den bästa basen för hela ens makeup är först ett rent ansikte som man sedan går in och återfuktar ordentligt i flera steg för att verkligen få fukt på djupet. Man kan börja med serumet och låta den gå in i huden, sedan applicera dagkrämen över det. Se till att väl återfukta ansiktet innan du börjar din makeup, detta kommer både hjälpa makeupen hålla längre under dagen, samt att motverka att sminket ser ”kakigt” ut. Att ha ett väl återfuktat ansikte innan din makeup främjar verkligen lyster i din makeup.

BB-cream är som en tintad dagskräm/tunnare foundation och har lite färg, det har inte primers. Den har inte heller någon av de utslätande egenskaperna som en primer har.

Det fixerar allt smink och och mattar ner. Här är det väldigt viktigt att inte överdosera då detta kan ge en torr och kakig look på ens makeup. Jag brukar inte rekommendera att använda setting powder i hela ansiktet, hellre att man använder det mer punktvis i t-zonen, det vill säga precis över brynen, ned på näsan och näsvingarna samt hakan.

Är man riktigt glansig kan man även ta lite längs hårfästet, men undvik att ta i hela pannan och kinderna, detta för att behålla så mycket lyster och glow i din makeup som möjligt.

Ja det kan man absolut, men tänk att applicera det punktvis. Bra att tänka på är att ju mer man lägger på samma bas, desto mer kakigt och torrt kan det upplevas. Man kan dock fräscha upp makeupen med misten för att motverka en för matt look.

Baking är när man tar en stor mängd av setting powder och fixerar under ögonen, på sin concealer och foundation och låter det sitta kvar ett tag och ”baka” för att få det så ljust och slätt som möjligt under ögonen. Vissa gör även detta för att fånga upp avfallet av sin ögonmakeup, så att det blir enklare att svepa bort överflödig ögonskugga som fallit ner.

Precis under kindbenen och i pannan längst hårlinjen. Man kan även använda bronzing powder för att skugga käkbenen. Ett tips är även att använda den på halsen för att få en jämn ton mellan ansiktet och kroppen.

Man kan använda en vinklad borste under kindbenen och i övre delen av pannan. Vill man ha en lite mindre skuggning, t.ex på näsan kan man använda en ögonskuggsborste för att göra skuggningen lite tunnare och mer precis.

Man kan börja med att ta rougen på den fylligaste delen av kinden. Du kan enkelt hitta denna punkt genom att le. Svep med borsten ovan på kindbenet och upp mot tinningen (dock inte enda upp i tinningen). Man kan även jobba in produkten med fingrarna för att få en naturlig finish och för att undvika skarpa linjer. Tänk bara på att rougen inte ska ligga för högt upp på kinden nära ens ögon, detta ger oftast en alldeles för ”flammig” look.

Highlighter kan appliceras på olika delar i ansiktet och på kroppen. Man kan börja att applicera highlighter på högsta delen av kindbenet upp mot tinningen fram till på sidan av ögat och brynet och på nästippen. Man kan även ha highlighter i ögonvrån för att öppna upp ögonen samt direkt under brynets avslut för att ytterligare framhäva och öppna upp ögat. Läpparnas amorbåge är ett till ställe där det passar perfekt att applicera lite highlighter, detta ger en lätt ”plutande” illusion av överläppen

 

Highlightern går även bra att använda på hela ögonlocket som en ögonskugga samt på kroppen, så som t.ex nyckelben och axlar, för att få ännu mer glow.

Ett extratips är även att applicera highlighter ovanpå läppglanset för att få maximalt glow på läpparna, detta gör du lättast genom att ta lite på fingret och ”dutta” över ditt läppglans.

Man kan bygga upp pigmentet. Istället för att svepa med sin borste kan man ’’dutta’’ med den och på så sätt stegvis bygga fram en djupare pigmentering.

Ögon

Alla kan ha de flesta färgerna, det handlar mer om teknik och smaksak. Indy Beautys paletter kommer i väldigt naturliga färger som passar de flesta hudtonerna. Med våra pigment kan man bygga upp styrkan på färgen och därmed justera intensiteten i färgen och anpassa efter sin egen ton.

En enkel regel är att en mörkare skuggning ska vara i ögats ytterkant och i globlinjen och de ljusare färgerna inåt ögat och i ögats inre vrå. Att även lägga en ljusare skugga direkt under brynets yttersta kant ger illusionen av ett större öga.  Vill man undvika att ”stänga” och förminska ögat ska man inte applicera eyelinern längst båda fransraderna, för det stänger till och förminskar ögat, ta endast eyelinern till ögats mitt på den nedre fransraden.

Det får man genom att även applicera primern på ögonlocken när man primear hela ansiktet.

Här kan du skrapa av lite av ögonskuggan och sedan blanda med lite vatten. Det funkar även bra om du lätt fuktar din borste innan du blandar med ögonskuggan och försiktigt ’’duttar’’ på produkten. Ett annat tips är att använda en ögonskuggsborste med mer kompakta strån, detta för att ha större kontroll över hur man bygger på färgen.

När du har lagt en bra bas med primern, samt även kommit ihåg att blunda när du sprayar med Face Misten och fixerar sminket.

Smala borstar, som den på defining mascaran är lättare att använda för att definiera och separera fransarna och lite tjockare borstar som den på volumising mascaran kan hjälpa till med volym.

Applicera mascara över alla fransar med hela borsten och rikta sedan borsten inåt och dra från fransensrot utåt för att lyfta fransen från botten. Då man jobbar med fransen individuellt och från roten hjälper man till att få mer volym.

En tom och torr applikatorborste kan hjälper till att separera fransarna när man borstar igenom fransarna med den.

Mascaror har som de flesta andra sminkprodukterna ett bäst före datum. Se förpackning och från första användningsdagen kan du ha samma mascara i 6 månader.

Märker man att mascaran har en annorlunda doft och börjar smula kan det vara bra att byta då det betyder att mascaran passerat bäst före datum.

Genom att bygga upp fransarna genom att arbeta med applikatorspetsen inåt mot ögat, frans för frans, utifrån och in och sedan lägga till ett extra lager av volymmascaran över hela fransraden. För att få ytterligare effekt kan man applicera en mörkare eyeliner eller ögonskugga längst fransraden. Detta ger illusionen av ännu fylligare fransar.

Det mest naturlig resultatet får du av defining mascaran. Applicera endast mascaran med enkla svep från roten utåt, helst endast i ett lager.

Det är inte att rekommenderas då fransarna kan brytas av då. Böj fransarna först och applicera sedan mascaran.

Läppar

Förutom att liquid lipstick är i flytande form så är den vattenfast och ger en mycket mattare finish än våra satin lipsticks som är semi matta.

Det går absolut att förbättra några gånger under dagen, men då denna produkt håller väldigt bra så kommer det inte att behövas många om-appliceringar. Vi rekommenderar att ta bort liquid lipstick med vår makeup-remover.

Ja det är bra att preppa läpparna innan. Här rekommenderar jag att använda vår ögonkräm som bas då konsistensen mjuknar upp men lämnar samtidigt en matt finish som passar perfekt till bas för ens läpprodukter. Skulle man tex använda en lypsyl precis innan man applicerar liquid lipstick skulle den inte ha en bra yta att fästa på, därför rekommenderar jag ögonkrämen som bas.

Ja det kan man, om man vill ha färgen från liquid lipstick men ändå vill ha lite glans. Däremot är det viktigt att vänta tills liquid lipstick har torkat ordentligt innan man applicerar lipgloss ovanpå.

Eftersom liquid lipstick är så pass täckande så kan det först vara bra att göra en ’’outline’’ av läppen och därefter applicera i mitten och resten av läppen.

Du kan använda vår ögonkräm på läpparna innan du applicerar lipstick.

Mascaror har som de flesta andra sminkprodukterna ett bäst före datum. Se förpackning och från första användningsdagen kan du ha samma mascara i 6 månader.

Märker man att mascaran har en annorlunda doft och börjar smula kan det vara bra att byta då det betyder att mascaran passerat bäst före datum.

Ja. Man kan t.ex använda den genomskinliga glossen (Nikoline) och sedan dra med fingret i highlightern och dutta över läppen. Detta går även att göra med de skimriga färgerna i ögonskuggspaletten.