Om Indy Beauty

Varför har Therése startat Indy Beauty?

Therése har saknat prisvärda och bra produkter som dessutom är veganska och cruelty free på marknaden. Därför valde hon att ta fram sina egna drömprodukter för att möta det behovet. I dagsläget är Indy Beauty ett av få hudvårdsvarumärken som är certifierat av Djurens Rätt.

Varför heter företaget Indy Beauty?

För oss på Indy Beauty handlar skönhet om att ta hand om sig själv för sin egen skull. Företaget heter därför Independent Beauty och varumärket Indy Beauty.

Kommer Therése att promota produkterna i sina egna kanaler?

Ja, det kommer hon att göra, men det kommer att framgå tydligt att det är reklam när hon gör det.

På vilket sätt handlar Indy Beauty om självkärlek och välmående?

För oss på Indy Beauty handlar skönhet om att ta hand om sig själv för sin egen skull. Det finns forskning som visar att när man tar hand om sin utsida mår man också bättre på insidan. Grundtanken med varumärket och produkterna är att koppla samman insida och utsida och att uppmana andra att älska sig själva.

Menar ni att produkterna löser psykiska problem?

Vi menar absolut inte att förringa psykisk ohälsa som Therése själv har stor erfarenhet av. Therése startade sin Youtubekanal om skönhet när hon var mitt i en depression och upplevde att skönhetsvård blev ett sätt för henne att varva ner och släppa negativa tankar genom att fokusera på något annat för en stund.

Om ni nu vill promota självkärlek varför är allt fokus på negativa kommentarer i kampanjfilmen?

Vi vill uppmärksamma hur hårda vi ofta är mot oss själva, att vi behandlar oss själva på ett sätt som vi aldrig skulle behandla andra. Vi tror att det kan ge en tankeställare och förhoppningsvis uppmuntra till att vi är lite snällare mot oss själva.

Om produkterna

Hur kan ert ready set go! setting powder väga så lite?

När vi tog fram ready set go! setting powder var vårt absolut viktigaste krav att formuleringen skulle vara så lätt som möjligt på huden. Det uppnås bland annat genom att jobba med väldigt lätta ingredienser. Vi ville också att det skulle krävas lite mängd formulering per applicering, vilket resulterat i en väldigt dryg produkt. Slutligen hade vi som krav att produkten skulle innehålla bra och godkända veganska ingredienser, som klarar apotekens höga kvalitetskrav. Resultatet blev ready set go! setting powder.

Vi har fått en del kommentarer på priset på vårt ready set go! setting powder, där kg-priset jämförs med andra produkter på marknaden. Den typen av jämförelser blir missvisande i och med att olika ingredienser väger olika mycket samt att olika ingredienser kostar olika mycket. De olika setting powders som finns på marknaden har olika sammansättningar av ingredienser och således olika vikt för samma mängd produkt. För att kunna göra en korrekt jämförelse måste den totala vikten av ingredienserna i en produkt också tas med i beräkningen. Vårt setting powder innehåller till exempel en stor mängd Silica, vilket är en betydligt lättare ingrediens än exempelvis Talc, som används i många andra setting powders på marknaden. Det vill säga, priset per kilo kan vara högre samtidigt som du får lika mycket mängd produkt för pengarna.

Innehåller Indy Beautys produkter Mica?

Vi har både syntetisk och naturlig Mica i våra produkter. I det fall där vi har naturlig Mica har vi krävt in certifikat från både fabrik och råvaruleverantör att Mican är framställd under bra förhållanden och självklart utan barnarbete. 

Att ta avstånd från barnarbete är självklart en viktig etisk fråga för oss på Indy Beauty. Det har till exempel varit viktigt för oss att tillverka i en fabrik som är kvalitetscertifierad enligt ISO22716, ISO9001 och miljöcertifierad enligt ISO14001.

Vad innehåller produkterna?

Samtliga produkter säljs på apotek och ingredienserna är därmed kvalitetstestade enligt apotekens krav. Alla produkters ingredienser skiljer sig åt, men gemensamt för många av produkterna i serien är att de innehåller extrakt från näckros och/eller vit pion. Läs mer om ingredienserna här.

Vilka aktiva substanser innehåller produkterna?

Flera av Indy Beautys produkter innehåller aktiva substanser. Bland annat innehåller nattkrämen och den djuprengörande masken exfolierande salicylsyra, som tar bort döda hudceller och bidrar till cellförnyelse. Salicylsyran är anti-inflammatorisk och minskar irritation och rödhet samt gör huden len och mjuk. Flera av produkterna innehåller mjukgörande oljor, som havreolja (fuktgivande ansiktsmasken, ögonkrämen) och rapsolja (ansiktsoljan). Båda oljorna innehåller effektiva antioxidanter som skyddar mot fria radikaler som orsakas av bland annat UV strålning. Den djuprengörande ansiktsmasken innehåller aktivt kol, som hämmar inflammationer och drar ut talg och orenheter från huden. Läs mer om ingredienserna här.

Vilka resultat kan jag vänta mig av produkterna?

Alla produkter har olika sammansättningar av ingredienser som ger olika resultat, men gemensamt för många av produkterna i serien är att de innehåller extrakt från näckros och/eller vit pion. Extrakt från näckros har en återfuktande, uppfräschande och sammandragande effekt på huden, medan extrakt från vit pion skyddar huden samt ger lyster och en jämn hudton. Båda extrakten har lugnande och antioxidativa egenskaper.

Är Indy Beautys produkter ekologiska?

Indy Beautys produkter innehåller flera ekologiskt certifierade råvaror (t.ex. olivolja, rapsolja, havreolja, sheasmör m.m.). Du kan läsa exakt vilka råvaror som är ekologiskt certifierade under Ingredienser. Att använda sig av certifieringar kan vara bra, men det finns i dagsläget en uppsjö av olika certifieringar där alla har egna kriterier, vilket kan vara förvirrande för konsumenten. Att certifiera en produkt är även kostsamt, vilket leder till dyrare produkter för konsumenten. Med Indy Beauty har vi satsat på ”vegansk hudvård”, som är ett ställningstagande där konsumenten tydligt förstår att ingen råvara har animaliskt ursprung. Det kan även vara bra att känna till att det inte finns något vetenskapligt underlag för att en ”naturlig/ekologisk” produkt skulle vara säkrare eller bättre för konsumenten, utan det viktigaste är att man använder sig av råvaror av hög kvalitet (lite orenheter), vilket alltid ligger i fokus när vi väljer råvaror.

Hur kommer det sig att ni har PEG-ämnen i era produkter när tillverkningen av dessa ämnen belastar miljön negativt?

De PEG-ämnen vi använder är inte plastpartiklar, utan vattenlösliga ämnen (i flytande form) som inte är miljöbelastande. Vi väljer alltid råvaror med hög kvalitet där tillverkningen sker enligt de krav som finns för att minimera eventuell miljöbelastning.

Är Indy Beautys förpackningar gjorda av återvunnen plast?

Ingen av förpackningarna är gjorda av återvunnet material, men alla är återvinningsbara och innehåller varken pvc eller ftalater. Alla tuberna är gjorda i PE, flaskorna till toner, kroppslotion och rengöringsmousse är gjorda i PET och flaskorna till serum, ansiktsolja, dagkräm och nattkräm är gjorda i glaspolymer, som är ett plastmaterial.

Om utveckling och produktion

Hur tillverkas produkterna?

Indy Beautys hudvårdsprodukter tillverkas på Svenska Krämfabrikens fabrik i Borlänge, medan sminket tillverkas i en fabrik i Italien. Båda fabrikerna är kvalitetscertifierade enligt ISO9001 och miljöcertifierade enligt ISO14001. De anställda i fabriken i Borlänge har kollektivavtal genom IKEM, Innovations- och kemiindustrierna.

Varför är det just Svenska Krämfabriken som tillverkar hudvårdsprodukterna?

Svenska Krämfabriken är en av Nordens största tillverkare av hudvård och hygienprodukter och har lång och gedigen erfarenhet inom läkemedel och kosmetisk hudvård. Genom att låta Svenska Krämfabriken producera Indy Beautys hudvårdsprodukter har vi kunnat säkerställa att produkterna möter marknadens högsta kvalitetskrav. Då Svenska Krämfabriken har sin tillverkning i Sverige kan vi dessutom garantera goda arbetsvillkor och korta, mer miljövänliga transportsträckor.

Hur delaktig har Therése varit i utvecklingen produkterna?

Therése har varit aktiv i alla led av utvecklingsprocessen och valt att jobba med de bästa i branschen som hon känner till. I utvecklingen av produkterna har hon hela tiden utgått från vilka produkter hon själv använder och hon har haft stenhårda krav på produkternas kvalitet och prestation. Hon har även involverat sina följare i många steg av processen, i allt från produkt och förpackningsdesign till varumärkesnamn.

Om 100% vegan

Varför är produkterna veganska?

Therése är själv vegan så det är självklart för henne att ha 100% veganska produkter. Det är en av anledningarna till att hon startade Indy Beauty, att hon saknat prisvärda och bra produkter som dessutom är veganska. Därför valde hon att ta fram sina egna drömprodukter för att möta det behovet. I dagsläget är Indy Beauty ett av få hudvårdsvarumärken som är certifierat av Djurens Rätt.

Vad innebär Djurens Rätt-märkningen?

Märkningen ”100 % VEGANSKT® Godkänd av Djurens Rätt”, som är framtagen av Djurens Rätt, är Sveriges första veganska märkning för produkter och restauranger. Märkningen ges per produkt och alla företag som antingen importerar eller tillverkar veganska produkter kan ansöka om att få märkningen. För att få kalla hudvårdsprodukter veganska krävs att inga animaliska ingredienser eller ingredienser som härstammar från djur förekommer i själva produkten eller i tillverkningen av produkten. Med animalier menas ingredienser som är gjorda eller direkt härrör från flercelliga organismer som klassificeras i riket Metazoa, det vill säga alla typer av djur. Produkten får inte heller innehålla tillsatser (ex. aromer, vitaminer och E-nummer) som kan härstamma från både vegetabilisk eller animalisk källa, om inte tillverkaren kan styrka att tillsatsen verkligen har vegetabiliskt ursprung.

Är produkterna testade på djur?

Nej, produkterna är 100% veganska och har inte testats på djur. Skönhetsprodukter som har testats på djur får dessutom inte säljas inom EU.

Innehåller produkterna animaliska ingredienser?

Nej, produkterna är 100% veganska och innehåller därför inga animaliska ingredienser.

Innehåller produkterna restprodukter från djur?

Nej, det gör de inte.

Allmänt om hudvård

Varför ska jag använda återfuktande hudvård?

Vår hud utsätts dagligen för yttre påfrestningar av olika slag, som torkar ut huden. Mycket tid framför datorn, torr inomhusluft, kyla, vind eller svettningar från onormal värme, är alla faktorer som kan rubba hudens naturliga fuktbalans. Vid daglig rengöring av ansikte och kropp avlägsnas inte bara smink, fett och orenheter, utan även en del av hudens egna fetter. Vi behöver därför använda återfuktande hudvårdsprodukter för att återställa balansen i huden.

Varför ska jag använda ögonkräm?

Många upplever att huden kring ögonen är känsligare och tunnare än huden i resten av ansiktet. Då kan det vara bra att använda en oparfymerad ögonkräm som är speciellt utvecklad för att skydda den känsliga huden i området kring ögonen. En vanlig dag- eller nattkräm är även tjockare i konsistensen än en ögonkräm och kan därmed vara svårare att absorbera för den tunna huden kring ögonen. Upplever du däremot att du har samma hudtyp kring ögonen som i resten av ansiktet går det bra att använda en vanlig dag- eller nattkräm även på ögonområdet.