Ingredienser

A

Alkohol. En grupp organiska föreningar med många varianter och användsområden inom kosmetika och andra sorters produkter och lösningar.
Källa

Biprodukt av urinsyra, extraherad från karbamid. Finns bland annat i vallörtens rot och kamomill, men kan även skapas på syntetisk väg. Allantoin är lugnande, sammandragande och fuktbevarande för huden.
Källa

En syntetisk polymer och filmbildande medel som gör kosmetiska formuleringar tjockare. Den används i mindre mängd i en rad olika produkter, tack vare dess stabiliserande egenskaper och estetiskt sköna känsla.
Källa

En naturlig, växtbaserad ingrediens som verkar fuktighetsbevarande och hjälper huden att absorbera fukt.
Källa

Vatten.

Termen aroma brukar användas i ingrediensförteckningar för att förklara att en produkt innehåller en eller flera substanser som skapar eller döljer dofter.
Källa

Havreolja. Mjukgörande och fuktighetsbevarande olja som innehåller en mängd olika antioxidanter och fettsyror, som ceramider, Omega-3 och Omega-6.

Ekologisk certifierad ingrediens.

B

En ingrediens av fettsyra-typ härrörande från växter. Den finns naturligt i många frukter, grönsaker, nötter och frön. Är återfuktande och lugnande för huden.
Källa

Ekologisk certifierad ingrediens.

Betain. Extraherad från sockerbeta. Binder vatten, minskar irritation och skyddar huden.
Källa

Ekologisk certifierad ingrediens.

En filmbildande polysaccharid som binder fukt och verkar lugnande och gör huden mjuk och smidig. Verkar återfuktande under lång tid.
Källa

En ingrediens med antioxidativa egenskaper som lugnar känslig hud.
Källa

Vanligt förekommande ingrediens som har flera funktioner i kosmetiska produkter, bland annat som fuktgivare. Den liknar Propylene Glycol. Se även ”Phytofleur Water Lily”.
Källa

Shea butter/Sheasmör. En växtlipid, extraherad från sheaträdet, som brukar användas i kosmetiska produkter för sina mjugörande och utjämnande egenskaper. Innehåller flera antioxidanter och fettsyror.
Källa

Ekologisk certifierad ingrediens.

Se ”Butyrospermum Parkii Butter”

Sheaolja. Förbättrar hudens återfuktning och barriär och har en mjukgörande effekt.
Se ”Butyrospermum Parkii Butter”.

C

En lätt, syntetisk blandning av fettalkoholer och polyetylenglykoler som fungerar som emulgeringsmedel och tensid. 
Källa

Rapsolja: Innehåller Vitamin E som vårdar och skyddar hudens barriär. Har mjukgörande, fuktgivande, antioxidativa och anti-inflammatoriska egenskaper.
Källa

Ekologisk certifierad ingrediens.

Härstammar från kokosolja och glycerin. En mild ingrediens som är mjukgörande, fuktbevarande och normaliserar hudbarriären.
Källa

Mjukgörande ingrediens för hår och hud, som antingen kommer från växter eller är syntetisk. Används ofta som en del av en konserveringsblandning i kosmetiska produkter.
Källa

Mjukgörande.

En grupp syntetiska viskositetsgivare som primärt används för att ta fram gel-liknande formuleringar.
Källa

Fettalkohol som är en blandning av milda cetyl- och stearylalkholer. Används som mjukgörare, skumstabilisator olch viskositetsgivare. Kan framtas naturligt från till exempel fettalkohol i kokosnötter, eller på syntetisk väg.
Källa

En fettalkohol som används som mjukgörare, emulgeringsmedel eller förtjockningsmedel. Kan framställas naturligt från till exempel fettalkohol i kokosnötter, eller på syntetisk väg.
Källa

Emulgeringsmedel.

Aktivt kol. Har en djuprengörande och sammandragande effekt. Passar fet eller blandhy då den hämmar inflammationer och drar ut orenheter och talg ur huden.
Källa

Färgpigment.

Färgpigment.

Färgpigment.

Citronsyra. Används för att justera pH-värdet i en produkt, så att den inte blir för basisk. Citronsyra är en AHA-syra och i rätt mängd och koncentration kan den exfoliera huden.
Källa

En mjuk tensid som används i hudvårdsprodukter, som verkar rengörande och skumbildande. Framställs från växter eller på syntetisk väg.
Källa

Skumbildare.

Kokosolja: Fuktbevarande och rik på fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den är antibakteriell, svampdödande, har en läkande effekt på huden samt minskar hudklåda vid eksem, psoriasis eller akne.
Källa

Gurkextrakt. De flesta gurkor innehåller 95% vatten, men de består även av vitamin c och andra antioxidanter, fettsyror och mineraler.
Källa

D

Ljusfärgad porös sten som vanligtvis används som slipmedel i mekaniskt exfolierande produkter. Mycket oljeabsorberande.
Källa

En syntetisk oljeliknande ester som verkar mjukgörarande och hudkonditionerande.
Källa

En typ av silikon. Är en av de vanligaste mjukgörande ingredienserna i fuktkrämer tack vare sin mildhet och effektivitet. Dimethicone anses som en syntetisk ingrediens, trots att den kommer från naturligt silikon.
Källa

Används som komplexbildare i kosmetiska produkter, vilket innebär att det hindrar ingredienser i en formelering från att binda sig med spårämnen (huvudsakligen mineraler) som kan finnas i vatten.
Källa

E

En syntetisk mjukgörare som även används som konserveringsmedel eller suspensionsmedel för andra konserveringsmedel, som tex phenoxyethanol.
Källa

G

Glycerin. Fuktbeverare som finns i alla naturliga lipider (fetter), men som även kan framställas på syntetisk väg. Bidrar till att skapa och upprätthålla en normal fuktbalans i huden.
Källa

En syntetisk mjukgörare som även används som konserveringsmedel eller suspensionsmedel för andra konserveringsmedel, som tex phenoxyethanol.

En blandning av glycerin och stearinsyra som används som ett mjukgörande medel, ytaktivt medel och emulgeringsmedel. Framställs på syntetisk väg.
Källa

En självemulgerande form av Glyceryl Stearate.
Källa

Mjukgörande, doftfri olja från sojabönor.
Källa

Ekologisk certifierad ingrediens.

H

Ett extrakt från rötterna på Sakarivodambo eller ”Butterfly ginger” som finns på Madagaskar. Extraktet innehåller mycket antioxidanter som skyddar mot de fria radikaler som bildas i huden vid tex skadliga strålning från Blue Light eller när luftföroreningar ger huden oxidativ stress.

En mycket lätt och fin mjukgörare. Ett naturligt alternativ till silikon och mineralolja.

Hydrerad form av den hudåterställande ingrediensen Lecithin. Det kan härledas både från djur (till exempel äggula) och växter, eller tillverkas syntetiskt.
Källa

Indy Beauty har säkerställt att den inte är animalisk.

Syntetisk polymer som verkar mjukgörande. Har en rik, tjock konsistens.
Källa

När en vegetabilisk olja är hydrogeneras omvandlas den från flytande form till en halvfast eller fast form, i en process som innefattar vätegas under högt tryck. Oljan förblir då halvfast eller fast även i rumstemperatur.
Källa

Ekologisk certifierad ingrediens.

Fettsyror från jojoba-växten som är nedbrutna i vatten för att bilda ett nytt komplex med nya egenskaper. Jojobaestrar är mjukgörande för huden.
Källa

Syntetisk polymer som fungerar som en stabilisator, viskositetsgivare och opacifieringsmedel.
Källa

Växtbaserad viskositetsgivare i kosmetiska produkter.
Källa

I

Används som viskositetsgivare och mjukgörare i kosmetiska produkter.
Källa

L

Mjölksyra. En form av AHA-syra (Alpha hydroxy acid) som framställs från mjölk eller på syntetisk väg. I en formulering med korrekt pH-värde (oftast 3-4) och med en 5-12% koncentration exfolierar den huden genom att bryta ner det material som håller ihop död hud. Mjölksyra kan irritera huden och bör därför kombineras med lugnande ingredienser. Den har även återfuktande egenskaper och jämnar ut hudtonen.
Källa

Indy Beauty har säkerställt att den inte är animalisk.

Fosfolipid som finns i äggulor och växter. Används i kosmetika för sina mjukgörande, hudkonditionerande och hudåterställande egenskaper.
Källa

Indy Beauty har säkerställt att den inte är animalisk

M

Torr, vit, fast substans i puderform som används som förtjockningsmedel och viskositetsgivare i kosmetika produkter.
Källa

Silikatmineraler från jorden, som används för att få produkter att glittra och glänsa eller få varierande grad av opacitet. Mängden glans beror på hur fint mican är mald. Är ljusreflekterande och har en utjämnande effekt.
Källa

N

Extrakt från näckrosblomma. Har en återfuktande, uppfräschande och sammandragande effekt på huden, samt lugnande och antioxidativa egenskaper.

O

En lätt, syntetisk blandning av fettalkoholer och polyetylenglykoler som fungerar som emulgeringsmedel och tensid. 
Källa

Peggad ester från oliv, som verkar mjukgörande, minskar irritation på huden och tar bort make-up och orenheter.

P

Extrakt från vit pion. Skyddar huden samt ger lyster och en jämn hudton. Har lugnande och antioxidativa egenskaper.

Fettsyra som finns naturligt i huden. Används för sina rengörande och mjukgörande egenskaper.
Källa

Doftämne.

Emulgator som utgör basen i emulsioner.
Källa

Emulgator som utgör basen i emulsioner.
Källa

Emulgator som emulgerar in t ex parfymoljor och är även rengörande.

Peg-32 verkar rengörande och fungerar som emulgeringsmedel, det vill säga en typ av ingrediens som ser till att substanser som olja och vatten inte separerar.
Källa

Blandning av syntetisk polyetylenglykol och ricinolja. Är för stor för att tränga in i huden, men används för sina mjukgörande egenskaper på hudens yta.
Källa

Peggad vegetabilisk olja, som verkar mjukgörande, minskar irritation på huden och tar bort make-up och orenheter.
Källa

Mjukgörande och emulgerande. Tar bort make-up och sebum samt gör huden mjuk och smidig.

En naturlig mineral som finns i vulkansten. Används för sin förmåga att absorbera fukt utan att påverka hudens andningsförmåga. Har även skonsamma mekaniskt exfolierande egenskaper (1). Se även ”Djuprengörande leror”.
Källa

1. Vijayakumar, G. et al. Adsorption, Kinetic, Equilibrium and Thermodynamic studies on the removal of basic dye Rhodamine-B from aqueous solution by the use of natural adsorbent perlite. J. Mater. Environ. Sci 3.1, 157-170 (2011)

Vanligt förekommande konserveringsmedel, då det det anses mindre irriterande för huden än andra konserveringsmedel. Finns naturligt i grönt te, men framställs även på syntetisk väg.
Källa

Framställs från Pistacia Lentiscus-trädet och ger en sammandragande film på huden och minskar porerna.
Källa

Emulgator som utgör basen i emulsioner.

Polymer som bildas från kondensationen och hydrolysen av silikonmetyltrimetoxisilan.
Källa

Polysorbater är en stor grupp ingredienser (bland annat det vanliga polysorbate 20), som härstammar från laurinsyra från kokosnötter. Används ofta som emulgeringsmedel men har även milda ytaktiva egenskaper.
Källa

Konserveringsmedel som nästan alltid används ihop med andra konserveringsmedel.
Källa

Fuktgivande ämne som motverkar att produkter smälter eller fryser. Hjälper även aktiva ingredienser att penetrera huden.
Källa

Aprikoskärneolja. Vegetabilisk olja som är pressad från aprikoskärnor. Den är mjukgörande och utjämnande för huden, samt innehåller antioxidanter.
Källa

S

En lätt, syntetisk blandning av fettalkoholer och polyetylenglykoler som fungerar som emulgeringsmedel och tensid. 
Källa

Sheasmör. Växtlipid från Kariträdet som har mjukgörande och utjämnande egenskaper för huden. Sheasmör innehåller även flera antioxidanter och fettsyror.
Källa

Mjukgörande smör från Illipe-nöten ifrån Borneo. Kallas även ”Borneo butter”

Ekologisk certifierad ingrediens.

Syntetisk polymer som används som stabiliserade medel och förtjockningsmedel.

En stabil, vattenlöslig form av vitamin C. Har antioxidativa egenskaper och jämnar ut hudtonen.
Källa

Salt av bensoesyra som används som konserveringsmedel i både kosmetik och mat.
Källa

Mer känt som vanligt bordssalt. Används främst som bindande substans och förtjockningsmedel i hudvårdsprodukter samt slipmedel i skrubbprodukter.
Källa

Ett milt rengöringsmedel som härstammar från kokosnöten.
Källa

Salt från hyaluronsyra, som anses mer effektivt för huden än ren hyaluronsyra. Binder fukt till huden och har en uppstramande effekt då den fyller ut rynkor ”från insidan”. Ökar elasticiteten i huden och motverkar grov hud.
Källa

En mycket alkalisk (basisk) ingrediens som används av små mängder i kosmetik för att fastställa och behålla en produkts pH-värde.
Källa

Natriumlaktat. En NMF (Natural Moisturizing Factor) som har stor roll i hudens fuktbevarande förmåga. Används också för att justera en produkts pH-värde.
Källa

Har förkortningen SLES och kan härledas från kokosnöt. Används huvudsakligen för att rengöra huden och anses vara skonsamt och effektivt i kosmetiska produkter. Sodium Laureth Sulfate (SLES) INTE detsamma som Sodium Lauryl Sulfate (SLS). SLES är mycket mildare än SLS, då det vid framställningen kräver en högre mängd fettalkoholer, som dessutom har en annan kemisk struktur.
Källa

Milt rengörande tensid som kan härledas från kokosnöt. Används ofta i rengörande skönhetsprodukter för att ge ett krämigt skum.
Källa

Finns naturligt i huden och verkar hudkonditionerande och återfuktande.
Källa

Kan skapas syntetiskt eller härledas från naturliga källor. Är återfuktande och kan användas som förtjockningsmedel.
Källa

Olja som kan härstamma både från animaliska och vegetabiliska källor. Dess derivat, Squalan, finns naturligt i huden och har mjukgörande och antioxidativa egenskaper. Vi använder vegetabilisk Squalene från oliv.
Källa

Ekologisk certifierad ingrediens.

Fettalkohol som använts som en mjukgörare och för att hjälpa andra ingredienser att hålla ihop i en formulering. Ska inte förväxlas med uttorkande alkoholer, som SD alkohol eller denaturerad alkohol.
Källa

Ljusreflekerande pigment som ger oregelbundenheter i huden mer lyster och utjämnande effekt.
Källa

T

En naturlig förtjockare och konsistensgivare som kommer från rötterna av Cassavabusken. Består främst av stärkelsekomponenterna amylos och amylopektin, som ger Topioca dess förtjockande egenskaper. Har också hög absorberingsförmåga av olja och ger mattande finish.
Källa

Smör från kakaobönor. Har mjukgörande egenskaper och är en rik källa till antioxidantpolyfenoler.
Källa

Ekologisk certifierad ingrediens.

Vitt färgpigment och ingår i glitter.

Mineral som används som bland annat förtjockare, vitt färgpigment och solskydd. Dess milda egenskaper passar bra på känslig hud och till användning runt ögonen. Är också lite uttorkande på fet hy.

En sorts E-vitamin. Vitamin E finns naturligt, bland annat i huden och vegetabiliska oljor, men kan även framställas på syntetisk väg.
Källa

Ekologisk certifierad ingrediens.

En sorts E-vitamin. Vitamin E finns naturligt, bland annat i huden och vegetabiliska oljor, men kan även framställas på syntetisk väg.
Källa

U

En naturlig komponent av urin, men i skönhetsprodukter används syntetiska versioner. Har mycket fuktgivande egenskaper för huden.
Källa

X

Naturlig ingrediens som används som förtjockningsmedel, viskositetsgivare och för att stabilisera blandningar som lätt delar sig, till exempel olja och vatten.
Källa

Fuktgivande björksocker
Källa

Härstammar från xylitol och glucose, två vattenbindande sockerarter från växter. Är fuktgivande och binder fukt till huden.