Ingredienser

A B C D E G H I L M N O P S T U X

A

Alcohol

Alkohol. En grupp organiska föreningar med många varianter och användsområden inom kosmetika och andra sorters produkter och lösningar.

Allantoin

Biprodukt av urinsyra, extraherad från karbamid. Finns bland annat i vallörtens rot och kamomill, men kan även skapas på syntetisk väg. Allantoin är lugnande, sammandragande och fuktbevarande för huden.

Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer

En syntetisk polymer och filmbildande medel som gör kosmetiska formuleringar tjockare. Den används i mindre mängd i en rad olika produkter, tack vare dess stabiliserande egenskaper och estetiskt sköna känsla.

Anhydroxylitol

En naturlig, växtbaserad ingrediens som verkar fuktighetsbevarande och hjälper huden att absorbera fukt.

Aqua

Vatten.

Aroma

Termen aroma brukar användas i ingrediensförteckningar för att förklara att en produkt innehåller en eller flera substanser som skapar eller döljer dofter.

Avena Sativa Kernel Oil

Havreolja. Mjukgörande och fuktighetsbevarande olja som innehåller en mängd olika antioxidanter och fettsyror, som ceramider, Omega-3 och Omega-6. Ekologisk certifierad ingrediens.

B

Beta-Sitosterol

En ingrediens av fettsyra-typ härrörande från växter. Den finns naturligt i många frukter, grönsaker, nötter och frön. Är återfuktande och lugnande för huden. Ekologisk certifierad ingrediens.

Betaine

Betain. Extraherad från sockerbeta. Binder vatten, minskar irritation och skyddar huden. Ekologisk certifierad ingrediens.

Biosaccharide Gum-1

En filmbildande polysaccharid som binder fukt och verkar lugnande och gör huden mjuk och smidig. Verkar återfuktande under lång tid.

Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2

En ingrediens med antioxidativa egenskaper som lugnar känslig hud.

Butylene Glycol

Vanligt förekommande ingrediens som har flera funktioner i kosmetiska produkter, bland annat som fuktgivare. Den liknar Propylene Glycol. Se även ”Phytofleur Water Lily”.

Butyrospermum Parkii Butter

Shea butter/Sheasmör. En växtlipid, extraherad från sheaträdet, som brukar användas i kosmetiska produkter för sina mjugörande och utjämnande egenskaper. Innehåller flera antioxidanter och fettsyror. Ekologisk certifierad ingrediens.

Butyrospermum Parkii Butter Extract

Se ”Butyrospermum Parkii Butter”

Butyrospermum Parkii Oil

Sheaolja. Förbättrar hudens återfuktning och barriär och har en mjukgörande effekt. Se ”Butyrospermum Parkii Butter”.

C

C12-16 Alcohols

En lätt, syntetisk blandning av fettalkoholer och polyetylenglykoler som fungerar som emulgeringsmedel och tensid.

Canola Oil

Rapsolja: Innehåller Vitamin E som vårdar och skyddar hudens barriär. Har mjukgörande, fuktgivande, antioxidativa och anti-inflammatoriska egenskaper. Ekologisk certifierad ingrediens.

Caprylic/Capric Triglyceride

Härstammar från kokosolja och glycerin. En mild ingrediens som är mjukgörande, fuktbevarande och normaliserar hudbarriären.

Caprylyl Glycol

Mjukgörande ingrediens för hår och hud, som antingen kommer från växter eller är syntetisk. Används ofta som en del av en konserveringsblandning i kosmetiska produkter.

Caprylyl Methicone

Mjukgörande.

Carbomer

En grupp syntetiska viskositetsgivare som primärt används för att ta fram gel-liknande formuleringar.

Cetearyl Alcohol

Fettalkohol som är en blandning av milda cetyl- och stearylalkholer. Används som mjukgörare, skumstabilisator olch viskositetsgivare. Kan framtas naturligt från till exempel fettalkohol i kokosnötter, eller på syntetisk väg.

Cetyl Alcohol

En fettalkohol som används som mjukgörare, emulgeringsmedel eller förtjockningsmedel. Kan framställas naturligt från till exempel fettalkohol i kokosnötter, eller på syntetisk väg.

Cetyl Phosphate

Emulgeringsmedel.

Charcoal Powder

Aktivt kol. Har en djuprengörande och sammandragande effekt. Passar fet eller blandhy då den hämmar inflammationer och drar ut orenheter och talg ur huden.

CI 77163

Färgpigment.

CI 77491

Färgpigment.

CI 77499

Färgpigment.

Citric Acid

Citronsyra. Används för att justera pH-värdet i en produkt, så att den inte blir för basisk. Citronsyra är en AHA-syra och i rätt mängd och koncentration kan den exfoliera huden.

Cocamidopropyl Betaine

En mjuk tensid som används i hudvårdsprodukter, som verkar rengörande och skumbildande. Framställs från växter eller på syntetisk väg.

Coco-Betaine

Skumbildare.

Cocos Nucifera Oil

Kokosolja: Fuktbevarande och rik på fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den är antibakteriell, svampdödande, har en läkande effekt på huden samt minskar hudklåda vid eksem, psoriasis eller akne.

Cucumis Sativus Fruit Extract

Gurkextrakt. De flesta gurkor innehåller 95% vatten, men de består även av vitamin c och andra antioxidanter, fettsyror och mineraler.

D

Diatomaceous Earth

Ljusfärgad porös sten som vanligtvis används som slipmedel i mekaniskt exfolierande produkter. Mycket oljeabsorberande.

Diethylhexyl Carbonate

En syntetisk oljeliknande ester som verkar mjukgörarande och hudkonditionerande.

Dimethicone

En typ av silikon. Är en av de vanligaste mjukgörande ingredienserna i fuktkrämer tack vare sin mildhet och effektivitet. Dimethicone anses som en syntetisk ingrediens, trots att den kommer från naturligt silikon.

Disodium EDTA

Används som komplexbildare i kosmetiska produkter, vilket innebär att det hindrar ingredienser i en formelering från att binda sig med spårämnen (huvudsakligen mineraler) som kan finnas i vatten.

E

Ethylhexylglycerin

En syntetisk mjukgörare som även används som konserveringsmedel eller suspensionsmedel för andra konserveringsmedel, som tex phenoxyethanol.

G

Glycerin

Glycerin. Fuktbeverare som finns i alla naturliga lipider (fetter), men som även kan framställas på syntetisk väg. Bidrar till att skapa och upprätthålla en normal fuktbalans i huden.

Glyceryl Caprylate

En syntetisk mjukgörare som även används som konserveringsmedel eller suspensionsmedel för andra konserveringsmedel, som tex phenoxyethanol.

Glyceryl Stearate

En blandning av glycerin och stearinsyra som används som ett mjukgörande medel, ytaktivt medel och emulgeringsmedel. Framställs på syntetisk väg.

Glyceryl Stearate SE

En självemulgerande form av Glyceryl Stearate.

Glycine Soja Oil

Mjukgörande, doftfri olja från sojabönor. Ekologisk certifierad ingrediens.

H

Hedychium Coronarium Root Extract

Ett extrakt från rötterna på Sakarivodambo eller ”Butterfly ginger” som finns på Madagaskar. Extraktet innehåller mycket antioxidanter som skyddar mot de fria radikaler som bildas i huden vid tex skadliga strålning från Blue Light eller när luftföroreningar ger huden oxidativ stress.

Heptyl Undecylenate

En mycket lätt och fin mjukgörare. Ett naturligt alternativ till silikon och mineralolja.

Hydrogenated Lecithin

Hydrerad form av den hudåterställande ingrediensen Lecithin. Det kan härledas både från djur (till exempel äggula) och växter, eller tillverkas syntetiskt. Indy Beauty har säkerställt att den inte är animalisk.

Hydrogenated Polyisobutene

Syntetisk polymer som verkar mjukgörande. Har en rik, tjock konsistens.

Hydrogenated Vegetable Oil

När en vegetabilisk olja är hydrogeneras omvandlas den från flytande form till en halvfast eller fast form, i en process som innefattar vätegas under högt tryck. Oljan förblir då halvfast eller fast även i rumstemperatur. Ekologisk certifierad ingrediens.

Hydrolyzed Jojoba Esters

Fettsyror från jojoba-växten som är nedbrutna i vatten för att bilda ett nytt komplex med nya egenskaper. Jojobaestrar är mjukgörande för huden.

Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer

Syntetisk polymer som fungerar som en stabilisator, viskositetsgivare och opacifieringsmedel.

Hydroxyethylcellulose

Växtbaserad viskositetsgivare i kosmetiska produkter.

I

Isopropyl Myristate

Används som viskositetsgivare och mjukgörare i kosmetiska produkter.

L

Lactic Acid

Mjölksyra. En form av AHA-syra (Alpha hydroxy acid) som framställs från mjölk eller på syntetisk väg. I en formulering med korrekt pH-värde (oftast 3-4) och med en 5-12% koncentration exfolierar den huden genom att bryta ner det material som håller ihop död hud. Mjölksyra kan irritera huden och bör därför kombineras med lugnande ingredienser. Den har även återfuktande egenskaper och jämnar ut hudtonen. Indy Beauty har säkerställt att den inte är animalisk.

Lecithin

Fosfolipid som finns i äggulor och växter. Används i kosmetika för sina mjukgörande, hudkonditionerande och hudåterställande egenskaper. Indy Beauty har säkerställt att den inte är animalisk.

M

Magnesium Aluminum Silicate

Torr, vit, fast substans i puderform som används som förtjockningsmedel och viskositetsgivare i kosmetika produkter.

Mica

Silikatmineraler från jorden, som används för att få produkter att glittra och glänsa eller få varierande grad av opacitet. Mängden glans beror på hur fint mican är mald. Är ljusreflekterande och har en utjämnande effekt.

N

Nymphaea Alba Flower Extract

Extrakt från näckrosblomma. Har en återfuktande, uppfräschande och sammandragande effekt på huden, samt lugnande och antioxidativa egenskaper.

O

Olea Europaea Fruit Oil

En lätt, syntetisk blandning av fettalkoholer och polyetylenglykoler som fungerar som emulgeringsmedel och tensid.

Olive Oil PEG-7 Esters

Peggad ester från oliv, som verkar mjukgörande, minskar irritation på huden och tar bort make-up och orenheter.

P

Paeonia Lactiflora Root Extract

Extrakt från vit pion. Skyddar huden samt ger lyster och en jämn hudton. Har lugnande och antioxidativa egenskaper.

Palmitic Acid

Fettsyra som finns naturligt i huden. Används för sina rengörande och mjukgörande egenskaper.

Parfum

Doftämne.

PEG-100 Stearate

Emulgator som utgör basen i emulsioner.

PEG-20 Stearate

Emulgator som utgör basen i emulsioner.

PEG-12

Emulgator som emulgerar in t ex parfymoljor och är även rengörande.

PEG-32

Peg-32 verkar rengörande och fungerar som emulgeringsmedel, det vill säga en typ av ingrediens som ser till att substanser som olja och vatten inte separerar.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil

Blandning av syntetisk polyetylenglykol och ricinolja. Är för stor för att tränga in i huden, men används för sina mjukgörande egenskaper på hudens yta.

PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides

Peggad vegetabilisk olja, som verkar mjukgörande, minskar irritation på huden och tar bort make-up och orenheter.

PEG-7 Glyceryl Cocoate

Mjukgörande och emulgerande. Tar bort make-up och sebum samt gör huden mjuk och smidig.

Perlite

En naturlig mineral som finns i vulkansten. Används för sin förmåga att absorbera fukt utan att påverka hudens andningsförmåga. Har även skonsamma mekaniskt exfolierande egenskaper (1). Se även ”Djuprengörande leror”. 1. Vijayakumar, G. et al. Adsorption, Kinetic, Equilibrium and Thermodynamic studies on the removal of basic dye Rhodamine-B from aqueous solution by the use of natural adsorbent perlite. J. Mater. Environ. Sci 3.1, 157-170 (2011)

Phenoxyethanol

Vanligt förekommande konserveringsmedel, då det det anses mindre irriterande för huden än andra konserveringsmedel. Finns naturligt i grönt te, men framställs även på syntetisk väg.

Pistacia Lentiscus Gum

Framställs från Pistacia Lentiscus-trädet och ger en sammandragande film på huden och minskar porerna.

Polyglyceryl-3 Dicitrate/Stearate

Emulgator som utgör basen i emulsioner.

Polymethylsilsesquioxane

Polymer som bildas från kondensationen och hydrolysen av silikonmetyltrimetoxisilan.

Polysorbate 20

Polysorbater är en stor grupp ingredienser (bland annat det vanliga polysorbate 20), som härstammar från laurinsyra från kokosnötter. Används ofta som emulgeringsmedel men har även milda ytaktiva egenskaper.

Potassium Sorbate

Konserveringsmedel som nästan alltid används ihop med andra konserveringsmedel.

Propylene Glycol

Fuktgivande ämne som motverkar att produkter smälter eller fryser. Hjälper även aktiva ingredienser att penetrera huden.

Prunus Armeniaca Kernel Oil

Aprikoskärneolja. Vegetabilisk olja som är pressad från aprikoskärnor. Den är mjukgörande och utjämnande för huden, samt innehåller antioxidanter.

S

Salicylic Acid

En lätt, syntetisk blandning av fettalkoholer och polyetylenglykoler som fungerar som emulgeringsmedel och tensid.

Shea Butter Ethyl Esters

Sheasmör. Växtlipid från Kariträdet som har mjukgörande och utjämnande egenskaper för huden. Sheasmör innehåller även flera antioxidanter och fettsyror.

Shorea Stenoptera Seed Butter

Mjukgörande smör från Illipe-nöten ifrån Borneo. Kallas även ”Borneo butter” Ekologisk certifierad ingrediens.

Sodium Acrylates Copolymer

Syntetisk polymer som används som stabiliserade medel och förtjockningsmedel.

Sodium Ascorbyl Phosphate

En stabil, vattenlöslig form av vitamin C. Har antioxidativa egenskaper och jämnar ut hudtonen.

Sodium Benzoate

Salt av bensoesyra som används som konserveringsmedel i både kosmetik och mat.

Sodium Chloride

Mer känt som vanligt bordssalt. Används främst som bindande substans och förtjockningsmedel i hudvårdsprodukter samt slipmedel i skrubbprodukter.

Sodium Cocoyl Isethionate

Ett milt rengöringsmedel som härstammar från kokosnöten.

Sodium Hyaluronate

Salt från hyaluronsyra, som anses mer effektivt för huden än ren hyaluronsyra. Binder fukt till huden och har en uppstramande effekt då den fyller ut rynkor ”från insidan”. Ökar elasticiteten i huden och motverkar grov hud.

Sodium Hydroxide

En mycket alkalisk (basisk) ingrediens som används av små mängder i kosmetik för att fastställa och behålla en produkts pH-värde.

Sodium Lactate

Natriumlaktat. En NMF (Natural Moisturizing Factor) som har stor roll i hudens fuktbevarande förmåga. Används också för att justera en produkts pH-värde.

Sodium Laureth Sulfate

Har förkortningen SLES och kan härledas från kokosnöt. Används huvudsakligen för att rengöra huden och anses vara skonsamt och effektivt i kosmetiska produkter. Sodium Laureth Sulfate (SLES) INTE detsamma som Sodium Lauryl Sulfate (SLS). SLES är mycket mildare än SLS, då det vid framställningen kräver en högre mängd fettalkoholer, som dessutom har en annan kemisk struktur.

Sodium Methyl Cocoyl Taurate

Milt rengörande tensid som kan härledas från kokosnöt. Används ofta i rengörande skönhetsprodukter för att ge ett krämigt skum.

Sodium PCA

Finns naturligt i huden och verkar hudkonditionerande och återfuktande.

Sorbitol

Kan skapas syntetiskt eller härledas från naturliga källor. Är återfuktande och kan användas som förtjockningsmedel.

Squalene

Olja som kan härstamma både från animaliska och vegetabiliska källor. Dess derivat, Squalan, finns naturligt i huden och har mjukgörande och antioxidativa egenskaper. Vi använder vegetabilisk Squalene från oliv. Ekologisk certifierad ingrediens.

Stearyl Alcohol

Fettalkohol som använts som en mjukgörare och för att hjälpa andra ingredienser att hålla ihop i en formulering. Ska inte förväxlas med uttorkande alkoholer, som SD alkohol eller denaturerad alkohol.

Synthetic Fluorphlogopite

Ljusreflekerande pigment som ger oregelbundenheter i huden mer lyster och utjämnande effekt.

T

Tapioca Starch

En naturlig förtjockare och konsistensgivare som kommer från rötterna av Cassavabusken. Består främst av stärkelsekomponenterna amylos och amylopektin, som ger Topioca dess förtjockande egenskaper. Har också hög absorberingsförmåga av olja och ger mattande finish.

Theobroma Cacao Seed Butter

Smör från kakaobönor. Har mjukgörande egenskaper och är en rik källa till antioxidantpolyfenoler. Ekologisk certifierad ingrediens.

Tin Oxide

Vitt färgpigment och ingår i glitter.

Titanium Dioxide

Mineral som används som bland annat förtjockare, vitt färgpigment och solskydd. Dess milda egenskaper passar bra på känslig hud och till användning runt ögonen. Är också lite uttorkande på fet hy.

Tocopherol

En sorts E-vitamin. Vitamin E finns naturligt, bland annat i huden och vegetabiliska oljor, men kan även framställas på syntetisk väg. Ekologisk certifierad ingrediens.

Tocopheryl Acetate

En sorts E-vitamin. Vitamin E finns naturligt, bland annat i huden och vegetabiliska oljor, men kan även framställas på syntetisk väg.

U

Urea

En naturlig komponent av urin, men i skönhetsprodukter används syntetiska versioner. Har mycket fuktgivande egenskaper för huden.

X

Xanthan Gum

Naturlig ingrediens som används som förtjockningsmedel, viskositetsgivare och för att stabilisera blandningar som lätt delar sig, till exempel olja och vatten.

Xylitol

Fuktgivande björksocker

Xylitylglucoside

Härstammar från xylitol och glucose, två vattenbindande sockerarter från växter. Är fuktgivande och binder fukt till huden.

har lagts till i din varukorg!
Fortsätt till varukorgen
Fortsätt till varukorgen